Alles over zonnepanelen

Je hebt besloten, ik wil zonnepanelen! Maar hoe weet je nu welke keuze je moet maken?
We begrijpen heel goed dat je door het bos de bomen niet meer ziet. Er zijn veel verschillende merken zonnepanelen uit verschillende regio’s, waarvan in sommige gevallen ook de techniek afwijkt.

Welke zonnepanelen moet ik kiezen?

Vaak wordt de vraag gesteld ‘welke zonnepanelen zijn geschikt voor mijn dak?’. Het daktype op zich heeft niet zo veel invloed op welk paneel je moet kiezen. Ga bij de keuze van een zonnepaneel uit van de volgende kenmerken:

Hoe werken zonnepanelen?


Het eerste wat je ziet aan een zonnepaneel is de glasplaat aan de voorkant. Aan de achterkant zit meestal een folie, zodat het geheel waterdicht is. Dit kan ook een glasplaat zijn, dan is het een glas-glas zonnepaneel. Aan de achterkant van het paneel zie je ook twee kabels van ongeveer 1 meter lang. Aan de ene kabel zit een male MC4 connector, en aan de andere kabel een female MC4 connector. Zonnepanelen die aan elkaar grenzen kun je dus gewoon met elkaar doorverbinden! Deze kabels komen uit de ‘junction box’, waar ook de by-pass diodes in zitten. Per diode is een serie zonnecellen aangesloten met zilveren aansluitlijnen. Tussen de glasplaat aan de voorkant, en de folie op de achterkant, zit een laag zwarte (of blauwe) zonnecellen. Deze zonnecellen zetten licht om in elektriciteit. Het belangrijkste onderdeel van de cel is het dunne laagje silicium. Deze halfgeleider fungeert als diode en zorgt ervoor dat de elektronen maar één kant op kunnen als er zonlicht op valt. Elektronen van andere lagen bewegen door het silicium heen op het moment dat er zonlicht op valt, en zo ontstaat de stroom in je zonnepaneel!

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?