Alles over zonnepanelen

Je hebt besloten, ik wil zonnepanelen! Maar hoe weet je nu welke keuze je moet maken?
We begrijpen heel goed dat je door het bos de bomen niet meer ziet. Er zijn veel verschillende merken zonnepanelen uit verschillende regio’s, waarvan in sommige gevallen ook de techniek afwijkt.

Welke zonnepanelen moet ik kiezen?

Vaak wordt de vraag gesteld ‘welke zonnepanelen zijn geschikt voor mijn dak?’. Het daktype op zich heeft niet zo veel invloed op welk paneel je moet kiezen. Ga bij de keuze van een zonnepaneel uit van de volgende kenmerken:

Hoe werken zonnepanelen?

Het eerste wat je ziet aan een zonnepaneel is de glasplaat aan de voorkant. Aan de achterkant zit meestal een folie, zodat het geheel waterdicht is. Dit kan ook een glasplaat zijn, dan is het een glas-glas zonnepaneel.
Aan de achterkant van het paneel zie je ook twee kabels van ongeveer 1 meter lang. Aan de ene kabel zit een male MC4 connector, en aan de andere kabel een female MC4 connector. Zonnepanelen die aan elkaar grenzen kun je dus gewoon met elkaar doorverbinden!
Deze kabels komen uit de ‘junction box’, waar ook de by-pass diodes in zitten. Per diode is een serie zonnecellen aangesloten met zilveren aansluitlijnen.
Tussen de glasplaat aan de voorkant, en de folie op de achterkant, zit een laag zwarte (of blauwe) zonnecellen. Deze zonnecellen zetten licht om in elektriciteit.
Het belangrijkste onderdeel van de cel is het dunne laagje silicium. Deze halfgeleider fungeert als diode en zorgt ervoor dat de elektronen maar één kant op kunnen als er zonlicht op valt. Elektronen van andere lagen bewegen door het silicium heen op het moment dat er zonlicht op valt, en zo ontstaat de stroom in je zonnepaneel!

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Zonnepanelen onderhouden

Zonnepanelen hebben geen bewegende delen, wat betekent dat ze weinig onderhoud nodig hebben. Daarnaast hebben ze een coating die ervoor zorgt dat het vuil gemakkelijk van het paneel af glijdt. Zolang je hellingshoek niet te klein is, heb je er dus weinig onderhoud aan. Ze zijn ontworpen om bestand te zijn tegen de elementen en kunnen tientallen jaren meegaan met minimaal onderhoud. Ze blijven gewoon doen waar ze voor gemaakt zijn: Zonlicht omzetten in stroom.

Je kunt natuurlijk wel wat doen om je zonnepanelen in goede staat te houden.

  1. Maak je zonnepanelen aan het begin van het seizoen even schoon met een zachte borstel of spons, en water. Schoonmaakmiddelen zijn in de basis niet nodig. Leidingwater bevat vaak veel kalk. Daarom wordt vaak osmosewater of gedestilleerd water aanbevolen. Water uit de regenton voldoet ook heel prima. Dan kunnen ze er weer een heel seizoen tegenaan!
  2. Als je dan toch op je dak bent, kijk dan ook even goed of alle connectoren en solarkabels nog in goede staat zijn. Check even of de connectorsets niet vervormd of beschadigd zijn geraakt. Zet eventueel losgeraakte connectoren weer even goed vast met een tywrapje of kabelclipje en vervang een solarkabel als hij er niet meer helemaal goed uit ziet. Bekijk je solarkabels vooral even goed bij de dakdoorvoer. Daar maken ze een bocht en kan het zijn dat ze wat gaan schuren.
  3. Ook je omvormer behoeft weinig onderhoud, al is het verstandig zo af en toe even te kijken of zich geen stof tussen de koelribben of eventueel voor de ventilator heeft verzameld. De condensatoren in je omvormer gaan aanzienlijk langer mee als de omvormer in een lekker koele ruimte hangt en als hij niet vaak warm hoeft te draaien.
  4. Check regelmatig even via je monitoring tool of alles het nog goed doet. Als er iets aan de hand is merk je het dan gelijk!

Zonnepanelen recyclen

Wist je dat we in Nederland een verwijderingsbijdrage betalen zodat zonnepanelen in de toekomst op een verantwoorde manier gerecycled kunnen worden? Vanaf 1 juli 2023 is dit 40 euro per ton zonnepanelen. Dat is ongeveer 80 cent per zonnepaneel. Zonnepanelen gaan zo’n 25 jaar mee, of misschien wel langer. Er wacht ons dus nog een beste opgave om al deze zonnepanelen op een milieuvriendelijke manier te verwerken. Wecycle heeft verschillende inzamelpunten voor afgedankte zonnepanelen. Momenteel worden deze verpulverd, waarna het zilver, koper, aluminium, silicium en glas zo veel mogelijk gefilterd wordt, en het restant in bijvoorbeeld beton wordt verwerkt. Maar hoe mooi zou het zijn als we nog bruikbare delen uit de zonnepanelen die voor een gedeelte gedegradeerd zijn kunnen hergebruiken, en zo deel uitmaken van een circulaire economie? Daarvoor wordt momenteel een fabriek ontworpen. Duurzaamheid van productie tot recycling!”