Zelf zonnepanelen plaatsen

Zelf zonnepanelen plaatsen verkort je terugverdientijd en verhoogt je rendement! Complete doe het zelf zonnepanelen sets zijn eenvoudig zelf samen te stellen. Bekijk hieronder de algemene stappen van een complete installatie. Ben je op zoek naar specifiekere handleidingen om zelf zonnepanelen te installeren? Bekijk dan onze uitgebreide doe het zelf wijzer!

Hoe zelf zonnepanelen installeren?

solarstell connect 6 stappen montageplan

1. Montagemateriaal zonnepanelen plaatsen

Plaats het montagemateriaal zoals gepland in de calculatie in de doos. Handleidingen voor het montagemateriaal kun je vinden in de doe het zelf-wijzer.

Aard het frame met aardedraad even dik als de DC kabels op een geschikt aardepunt. Verbind meerdere rijen aan elkaar door en kras een stukje van de geanodiseerde laag van het frame van de panelen onder de klem weg om goede geleiding te waarborgen.

Let bij montage op een plat dak op de afstand tot de dakrand!
Gebruik de zonnepanelen of de solarsteller als afstandmeter voor de beugels. De ballastbak is slechts een ruwe graadmeter!

Blijf bij een schuin dak 20 cm. uit de nok en andere dakranden! De rails heeft twee gleuven. Één bestaat geheel uit schroefdraad voor de dakhaakbouten.

2. DC-bekabeling aanleggen

Installeer de zwarte en rode solarkabel. Van de omvormer naar het eerste paneel in de string, en van het laatste paneel in de string terug naar de omvormer. Houd de oppervlakte tussen de kabels zo klein mogelijk.

Pers je zelf de connectoren aan? Aan elke kabel moet 1 mannetje en 1 vrouwtje worden aangeperst met een MC4-tang. Zorg dat alle kabels aan beide kanten een connector geperst hebben, vóórdat je ze koppelt aan een paneel! Gebruik de bijgeleverde MC4-connectoren van de omvormer bij de omvormer.

string solarkabel connectoren aangeperst
Trina Solar 340 wp zonnepaneel

3. Zonnepanelen leggen

Plaats de zonnepanelen (in het geval van plat dak heb je dit misschien al gedaan) en klik de connectoren van de panelen in elkaar om ze door te verbinden. Klik ze goed vast! Als ze niet goed contact maken start de omvormer niet op, of kan de connector doorsmelten.

Heb je optimizers? De korte kabels van de optimizer gaan in het paneel, de lange kabels gaan verder de string in. Onthoud welk serienummer waar ligt, zodat je later je monitoring goed kunt instellen!

Bij montage van zonnepanelen op een plat dak plaats je nu de ballast. Let op dat het genoeg is, maar niet te zwaar is voor je dak! De ballastberekening is
meegeleverd in de doos en gaat uit van 6 meter hoogte.

4. AC-bekabeling aanleggen

Leg een voldoende dikke YMVK kabel tussen een (misschien nog aan te leggen) vrije aardlekautomaat in de meterkast en de geplande plaats voor de omvormer. Plaats een werkschakelaar op de YMVK, binnen handbereik van de omvormer.

Heb je een PV-verdeler? Plaats deze op een voldoende dikke schone kabel vanaf de meterkast. Vanaf de verdeler komt enerzijds YMVK naar de omvormer, anderzijds bijvoorbeeld de wasmachine of schuurverlichting.

EMAT_werkschakelaar_4P
Growatt TL3-X 3-fase omvormer

5. Omvormer voor zonnepanelen installeren

Installeer de omvormer volgens de handleiding in de doos van de omvormer. Een paar tips:

 • Installeer de omvormer op een stenen muur. Deze absorbeert de warmte van de koelvinnen het best en is brandvertragend!
 • De omvormer krijgt zijn stroom van de zon, dus zonder zon doet hij het niet!
 • Zolang de DC en AC schakelaar uit staan kun je veilig aan de omvormer werken.
 • Draai / klik alle connecties stevig vast. Een slechte verbinding kan gevaarlijk zijn, of zorgt ervoor dat het systeem niet werkt.
 • Let op dat je de nul en de fase niet omdraait in de AC stekker.
 • DC kabel over? Rol deze niet op, maar leg netjes weg in een lus om geen spoel te creëren.
 • Omvormer met klopsysteem? Het gaat om het geluid, dus gebruik de achterkant van een schroevendraaier!

6. Monitoring zonnepanelen instellen

Growatt

 • De installateurscode / agency ID / Installer ID staat op de oranje sticker op het doosje van de module.
 • Gebruik de handleiding van Stralendgroen, te vinden in de Doe Het Zelf Wijzer (filmpjes op Youtube zijn sterk verouderd).
 • ShineWifi: Kies in de shinephone app voor de methode met 2,4 Ghz, en zorg ervoor dat je router alleen op 2,4 Ghz zendt. Lukt het niet? Probeer eens tijdelijk een oudere telefoon! Wifiversterkers werken slecht in combinatie met de wifimodule. 
 • ShineLAN: Deze module ondersteunt geen wifiverbinding, maar verbind je met een LAN/UTP kabel aan de router.

Solaredge

 • Je bent zelf installateur en hebt dus een installateursaccount nodig. Regel dit een paar dagen van tevoren! Volg secuur de handleiding in de doos en de Setapp stap voor stap.

SMA

 • Je bent zelf installateur en maakt tijdens installatie een installateursaccount aan. Doorloop secuur alle stappen die je tegenkomt in de software!
Growatt monitoring
zonnepanelen aanmelden

7. Zonnepanelen aanmelden

Gefeliciteerd! Je bent energieproducent geworden! Meld de set nog even aan op energieleveren.nl. Dan controleren de
netbeheerders of je meter wel terug kan draaien (toch wel belangrijk!) en kunnen ze de kolencentrales beter afstemmen.

 

Heb je tijdens de installatie van je zonnepanelen toch nog vragen? Bel, mail of chat gerust met onze specialisten! We denken graag met je mee.

Let op: Je bent zelf verantwoordelijk voor de installatie die je plaatst en de manier waarop je deze plaatst. Dit stappenplan is zeer algemeen en bedoeld om veel voorkomende problemen te voorkomen. Vanwege zijn algemeenheid is hij niet toepasbaar op alle producten en situaties. Ondanks de zorgvuldige samenstelling van het stappenplan, kan hij afwijken van uw specifieke situatie. Omdat we uw situatie op afstand beoordelen aan de hand van door u verstrekte informatie kunnen daarin misverstanden ontstaan. Derhalve kunnen aan dit stappenplan en onze adviezen geen rechten worden ontleend. Houd de handleidingen van de afzonderlijke producten aan. Dit zijn de officiële CE gekeurde handleidingen. We houden ons het recht voorbehouden dit stappenplan zonder kennisgeving te wijzigen.

ZELF ZONNEPANELEN PLAATSEN