Wat kosten zonnepanelen?

Benieuwd wat zonnepanelen kosten? Gebruik dan onze rendementscalculator. Hier kun je de terugverdientijd van je investering in zonnepanelen berekenen. Je zult zien dat het reuze meevalt als je je zonnepanelen zelf installeert!

Om de calculator in te vullen heb je een paar gegevens nodig. Houd daarom in elk geval de volgende gegevens bij de hand:

  • De prijs van de complete set. Heb je deze nog niet? Stel een complete set samen!
  • Onthoud ook gelijk het piekvermogen (WattPiek) van je zonnepanelen.
  • Je jaarverbruik in kWh. Deze informatie kun je vinden op de eindafrekening van je energieleverancier.

Rendementscalculator

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Er zijn behoorlijk wat variabelen die invloed hebben op de berekening. De formule die we gebruiken is echter relatief simpel.

Totaal vermogen in wattpiek (WP) x Instralingsfactor x Verliesfactor = Opbrengst in kWh / jaar

Voor de instralingsfactor maken we gebruik van de Tabel van Hespul. Hespul is een samenspel van hellingshoek en oriëntatie van de zonnepanelen. Deze beide factoren hebben invloed op de instraling van de zon op de zonnepanelen, en daarmee op het rendement van de zonnepanelen. Je kunt de juiste instralingsfactor in deze tabel terugvinden.

Tot slot hebben we natuurlijk niet altijd de ideale weersomstandigheden in Nederland. Daarnaast zijn er natuurlijk verliezen in de bekabeling en omvormer. Voor deze verliezen gaan we in de calculator uit van een standaard verliesfactor van 0,95.

instraling zonnepanelen

Rendement zonnepanelen berekenen

Het berekenen van het rendement doe je over een bepaalde periode. Zonnepanelen hebben vaak een productgarantie van 10 of 12 jaar. Omvormers moeten over het algemeen tussen de 8 en 12 jaar worden vervangen. Het montagemateriaal van Solarstell wordt uitgerust met 20 jaar fabrieksgarantie. Als je je rendement berekent over een periode van 10 jaar zit je dus aan de veilige kant van de berekening. Bovendien is dan de eventuele degradatie van de zonnepanelen nog niet substantieel. Om het rendement per jaar te berekenen gebruiken we de volgende formule:

( ( ( € besparing per jaar x 10 jaar) / totale investering in € ) x 100% ) / 10 jaren = Rendement % / jaar over 10 jaren.

Let op! De uitkomst is ter indicatie hier kunnen dan ook geen rechten aan worden ontleend. We houden ook geen rekening met het feit dat de salderingsregeling vanaf 2023 wordt afgebouwd, omdat we nog geen data hebben waarmee we kunnen rekenen! Toch krijg je een goed beeld van het rendement van je zonnepanelen.