Zelf zonnepanelen plaatsen

Benodigde tijd: 1 dag.

Zelf zonnepanelen plaatsen verkort je terugverdientijd en verhoogt je rendement! Doe het zelf zonnepanelen sets vind je bij Stralendgroen.nl. Bekijk hier de algemene stappen van een complete installatie. Wil je specifiekere handleidingen? Kijk in de doe het zelf wijzer van Stralendgroen!
Heb je tijdens de installatie van je doe het zelf zonnepanelen pakket van Stralendgroen toch nog vragen? Bel, mail of chat gerust met onze specialisten! We denken graag met je mee.

 1. Montagemateriaal zonnepanelen

  Plaats het montagemateriaal zoals gepland in de calculatie in de doos. Handleidingen voor het montagemateriaal kun je vinden in de Doe Het Zelf Wijzer.
  Aard het frame met aardedraad even dik als de DC kabels op een geschikt aardepunt. Verbind meerdere rijen aan elkaar door en kras een stukje van de geanodiseerde laag van het frame van de panelen onder de klem weg om goede geleiding te waarborgen.
  Plat dak: let op afstand tot de dakrand!
  Gebruik de zonnepanelen of de solarsteller als afstandmeter voor de beugels. De ballastbak is slechts een ruwe graadmeter!
  Schuin dak: blijf 20 cm uit de nok! De rails heeft 2 gleuven. 1 bestaat geheel uit schroefdraad voor de dakhaakbouten. solarstell connect 6 stappen montageplan

 2. DC-bekabeling zonnepanelen

  Installeer de zwarte en rode solarkabel. Van de omvormer naar het eerste paneel in de string, en van het laatste paneel in de string terug naar de omvormer. Houd de oppervlakte tussen de kabels zo klein mogelijk.
  Pers je zelf de connectoren aan? Aan elke kabel moet 1 mannetje en 1 vrouwtje worden aangeperst met een MC4-tang. Zorg dat alle kabels aan beide kanten een connector geperst hebben, vóórdat je ze koppelt aan een paneel! Gebruik de bijgeleverde MC4-connectoren van de omvormer bij de omvormer. string solarkabel connectoren aangeperst

 3. Plaats de zonnepanelen

  Plaats de zonnepanelen (in het geval van plat dak heb je dit misschien al gedaan) en klik de connectoren van de panelen in elkaar om ze door te verbinden. Klik ze goed vast! Als ze niet goed contact maken start de omvormer niet op, of kan de connector doorsmelten.
  Heb je Optimizers? De korte kabels van de optimizer gaan in het paneel, de lange kabels gaan verder de string in. Onthoud welk serienummer waar ligt, zodat je later je monitoring goed kunt instellen!
  Bij plat dak plaats je nu de ballast. Let op dat het genoeg is, maar niet te zwaar voor je dak! De ballastberekening is
  meegeleverd in de doos en gaat uit van 6m hoogte.

 4. AC-bekabeling zonnepanelen

  Leg een voldoende dikke YMVK kabel tussen een (misschien nog aan te leggen) vrije aardlekautomaat in de meterkast en de geplande plaats voor de omvormer. Plaats een werkschakelaar op de YMVK, binnen handbereik van de omvormer.
  Heb je een PV-verdeler? Plaats deze op een voldoende dikke schone kabel vanaf de meterkast. Vanaf de verdeler komt enerzijds YMVK
  naar de omvormer, anderzijds bijvoorbeeld de wasmachine of schuurverlichting. YMVK 5 aderig

 5. Omvormer voor zonnepanelen installeren

  Installeer de omvormer volgens de handleiding in de doos van de omvormer. Een paar tips:
  – Installeer de omvormer op een stenen muur. Deze absorbeert de warmte van de koelvinnen het best en is brandvertragend!
  – De omvormer krijgt zijn stroom van de zon, dus zonder zon doet hij het niet!
  – Zolang de DC en AC schakelaar uit staan kun je veilig aan de omvormer werken.
  – Draai / klik alle connecties stevig vast. Een slechte verbinding kan gevaarlijk zijn, of zorgt ervoor dat het systeem niet werkt.
  – Let op dat je de nul en de fase niet omdraait in de AC stekker.
  – DC kabel over? Rol deze niet op, maar leg netjes weg in een lus om geen spoel te creëren.
  – Omvormer met klopsysteem? Het gaat om het geluid, dus gebruik de achterkant van een schroevendraaier! Growatt TL3-S

 6. Monitoring zonnepanelen instellen

  Monitoringmodule van Growatt?
  – De installateurscode / agency ID / Installer ID staat op de oranje sticker op het doosje van de module.
  – Gebruik de handleiding in het doosje, of onze eigen handleiding, te Doe Het Zelf Wijzer Filmpjes op Youtube zijn sterk verouderd.
  ShineWifi: Kies in de shinephone app voor wifi-S. Wifiversterkers werken slecht in combinatie met de wifimodule. Vraagt de app om een bepaalde frequentie? Probeer eens een oudere smartphone voor het installatieproces!
  ShineLAN: Deze module ondersteunt geen wifiverbinding, maar verbind je met een LAN/UTP kabel aan de router.
  Omvormer van Solaredge? Je bent zelf installateur en hebt dus een installateursaccount nodig. Regel dit een paar dagen van tevoren! Volg secuur de handleiding in de doos en de Setapp stap voor stap.
  Omvormer van SMA? Je bent zelf installateur en maakt tijdens installatie een installateursaccount aan. Doorloop secuur alle stappen die je tegenkomt in de software! solaredge smart energy

 7. Zonnepanelen aanmelden en BTW terugvragen

  Gefeliciteerd! Je bent energieproducent geworden! Meld je de set nog even aan op www.energieleveren.nl ? Dan controleren de
  netbeheerders of je meter wel terug kan draaien (toch wel belangrijk!) en kunnen ze de kolencentrales beter afstemmen.

  Hoe je de BTW kunt terugvragen staat beschreven in onze Doe Het Zelf Wijzer Of kijk even op de website van de belastingdienst!


  btw teruggave zonnepanelen

Let op: Je bent zelf verantwoordelijk voor de installatie die je plaatst en de manier waarop je deze plaatst. Dit stappenplan is zeer algemeen en bedoeld om veel voorkomende problemen te voorkomen. Vanwege zijn algemeenheid is hij niet toepasbaar op alle producten en situaties. Ondanks de zorgvuldige samenstelling van het stappenplan, kan hij afwijken van uw specifieke situatie. Omdat we uw situatie op afstand beoordelen aan de hand van door u verstrekte informatie kunnen daarin misverstanden ontstaan. Derhalve kunnen aan dit stappenplan en onze adviezen geen rechten worden ontleend. Houd de handleidingen van de afzonderlijke producten aan. Dit zijn de officiële CE gekeurde handleidingen. We houden ons het recht voorbehouden dit stappenplan zonder kennisgeving te wijzigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *